Friluftskurs med paddling vandring och tältning på Ekerö
2018-07-04 13:55
KOM UT I NATUREN VANDRA OCH PADDLA

Vår friluftskurs på Helgö bjuder på skogvandring med sjökontakt. Vi lär oss paddla canadensare ( kanot) och tar en tur på Helgö kanal .
Vi övernattar i tält vid Mälaren i . Här lagar vi mat tillsammans över öppen eld. Ni får även en inblick i internationell utematlagning. Under vandringen kommer vår kursledare/guide lära ut många av friluftslivets tips och trix och även berätta om sina egna äventyr och erfarenheter.

Friluftskursen genomförs på Helgö , Ekerö. Här är det väldigt vacker natur och vi vandrar runt på Helgö där vi övernattar längst ut på udden. En del sevärdheter vandrar man förbi, fornlämningar från Viikingatiden och Kaggeholm slott.

Vår vandring kommer vara ca: 9-10 km uppdelat på två dagar samt lika lång paddling. Under kursen kommer vi lära oss mer om utrustning, tältning, matlagning i naturen mm. På kvällen lagar vi en härlig middag tillsammans över öppen eld med gasol- och spritkök, dricker något gott och bara njuter av kvällen.

KURSINNEHÅLL

• Hur klär jag mig? Var finns de olika kläderna att köpa?
• Välj övrig utrustning: stormkök, liggunderlag, sovsäck, ryggsäck...?
• Hur packar jag ryggsäcken bäst? Lätt packning.
• Matlagning i naturen.
• Göra upp eld.
• Vandringsteknik. • Paddelteknik. • Sjösäkerhet
• Orientera dig i naturen.
• Tips & Trix.
• Projekt.

PROGRAM

DAG 1:
Du tar dig själv antingen med bil till Kaggeholm slott (Detaljerad vägbeskrivning fås vid anmälan ) eller med tunnelbana och buss till Kaggeholm slott. och träffar övriga deltagare. Här startar vandringen.

Vi börjar så vår vandring förbi Kaggeholm där vi omsluts av skog och fält. . Vi hör fågelsång och om vi har tur kan vi få se både rådjur, älgar, vildsvin, gränvlingar och flera andra av skogens djur.

Efter ett par timmar kommer vi till en fornlämning där vi äter lunch och byter till Canadensare och paddlar in i Helgö Kanal , där vi lär oss paddelteknik. Vi paddlar ut i Mälaren och kommer så småningom till Kaggeholm folkhögskola där vi stiger iland. Härifrån vandrar vi 2 km till lägerplatsen för kvällen. Vi kör en genomgång och uppsättning av lägerutrustningen. Sen gör vi upp eld och lagar till kvällens läckra måltid och sammanfattar dagen.
Efter en hel dags vandring och paddling är alla trötta och vi kryper till kojs.

DAG 2:
Vi gör ordning frukost i det fria och plockar ihop våra saker. Vi vandrar sedan runt udden och kommer tillbaka till canadensarna där vi tar en tur en paddeltur till Rastaholm, där vi tar en kortare vandringstur. som är en liten ö med ett värdshus på . En kort promenad. Här intar vi vår sista lunch och testar på torrmat. Vi paddlar sedan tillbaka till Kaggeholm och vandrar tillbaka till slottet där kursen avslutas.

I priset ingår:
2 luncher, middag, frukost, övernattning i tält, utrustningslista, sovsäck, sovsäckslakan, bekvämt liggunderlag, guidning.

OBS! Meddela oss i god tid om ni har någon egen utrustning enligt ovan så vi inte tar med oss något i onödan.

Ingår ej:
Personlig utrustning, anslutningsresor
Du bör ta med dig (beroende på säsong och väder): liten ryggsäck, regnkläder/poncho, badkläder, varm tröja, sittunderlag, vattenflaska, mugg, toalettprylar och handduk.

På fötterna:
Helst väl ingångna kängor, men stadiga skor fungerar normalt bra


Top